Hwasong-15: Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα - Ανάλυση καρέ καρέ

(CNN) Η Βόρεια Κορέα διενήργησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός ολοκαίνουριου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), το οποίο σύμφωνα με εμπειρογνώμονες δείχνει σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία και στο μέγεθος της απειλής.

Οι φωτογραφίες του Hwasong-15 που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδειξαν έναν σε όγκο και μήκος πύραυλο που φαίνεται να είναι σημαντικά ευρύτερος από τον πιο εξελιγμένο πύραυλο Hwasong-14, που είχε προηγουμένως εκτοξευθεί πάνω από την Ιαπωνία τον Ιούλιο.

"Ήθελαν (να είναι σε θέση) να χτυπήσουν σε οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ και ήθελαν κάτι μεγάλο για να το χτυπήσει", δήλωσε ο David Schmerler, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο James Martin για τις μελέτες μη διάδοσης (CNS). "Αυτό φαίνεται σε ένα πρώτο επίπεδο να είναι εκείνο το βλήμα". 
Οι ειδικοί έχουν αναλύσει και μελετήσει τις εικόνες που κυκλοφόρησαν, έτσι τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς για το νέο όπλο της Βόρειας Κορέας;

Μετάφραση από ανάλυση του CNN (30 Νοεμβρίου 2017) την οποία υπογράφει ο δημοσιογράφος James Griffiths.

Είναι πραγματικά τεράστιος

"Δεν πρόκειται μόνο για ένα μεγάλο πύραυλο για τη Βόρεια Κορέα, αλλά για ένα μεγάλο πύραυλο γενικά" δήλωσε στο CNN ο Michael Duitsman, επίσης ερευνητής στο CNS. "Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν έναν τόσο μεγάλο πύραυλο και να το λειτουργούν".

Ο Schmerler είπε ότι ήταν "πολύ μεγαλύτερος σε πλάτος, ιδιαίτερα το δεύτερο στάδιο, από τον προηγούμενο διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM)". Οι ICBM χρησιμοποιούν πολλαπλά στάδια, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει τους δικούς του κινητήρες και προωθητήρες, για να μεταφέρουν το ωφέλιμο φορτίο τους στο διάστημα, γύρω από τη γη και στη συνέχεια προς τα κάτω προς τον στόχο τους.

Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει επιδείξει σημαντική πιθανή εμβέλεια σε προηγούμενες δοκιμές πυραύλων, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η ίδια απόσταση θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια ρουκέτα που φέρει μια βαριά πυρηνική κεφαλή.

Η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να αντικρούει σε αυτούς τους σκεπτικιστές σε δήλωση μετά την έναρξη της Τετάρτης, η οποία ανέφερε ότι το Hwasong-15 είναι «ικανό να φέρει μια υπερβολικά βαριά πυρηνική κεφαλή». «Το σύστημα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις τακτικές και τεχνολογικές προδιαγραφές και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του από το Hwasong-14», ανέφερε η κυβερνητική δήλωση.

Ενώ ο Schmerler προειδοποίησε ότι «είναι δύσκολο να κοιτάξει κανείς κάτι και ξέρει ότι υπάρχει ένα βαρύ αντικείμενο» πάνω από αυτό, είπε ότι οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και ότι η δοκιμή της Τετάρτης πιθανότατα διεξήχθη με ένα ανδρείκελο ισοδύναμο σε βάρος μια πυρηνικής βόμβας 

«Θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τον όγκο (των πληροφοριών) που μπορούν να πάρουν από κάθε δοκιμή», είπε. «Δεν πρόκειται να ξεκινήσουν κάτι για χάρη της, είναι πολύ πιο λογικό να προσπαθήσουν να βρουν ένα ρεαλιστικό ωφέλιμο φορτίο.» Ο Shea Cotton, επίσης ερευνητικός συνεργάτης του CNS, δήλωσε ότι δεν «βλέπει το λόγο να μην έκαναν δοκιμή με μεγάλο φορτίο, όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουν ήδη έναν πύραυλο που μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Hisunori Onodera, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Hwasong-15 φαίνεται να είναι «νέος τύπος βαλλιστικού πυραύλου κατηγορίας ICBM ... με αξιόλογη ικανότητα».


 Έχει ένα ολοκαίνουργιο σύστημα κίνησης


Το Hwasong-14, ο πιο προηγμένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας  Κορέας, χρησιμοποιεί έναν πρωτεύοντα κινητήρα με τέσσερις προωθητικούς μηχανισμούς πηδαλιουχίας για να καθοδηγήσει το βλήμα όπου πρέπει να πάει.


Ωστόσο, η εκτόξευση της Τρίτης φάνηκε να χρησιμοποιεί δύο κινητήρες χωρίς συμπληρωματικούς προωθητήρες. «Αυτή είναι σίγουρα μια μεγάλη μετατροπή», δήλωσε ο Schmerler. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα πρόσθεσαν αναρτήρες τις μηχανές ... κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ από Βορειοκορεάτες».

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση από ανάλυση του CNN (30 Νοεμβρίου 2017) την οποία υπογράφει ο δημοσιογράφος James Griffiths. Για να διαβάσετε το πλήρες  άρθρο στα Αγγλικά πατήστε στον παραπάνω σύνδεσμο.




Η εκτόξευση μέσα από ένα διάγραμμα του CNN:



Διαβάστε επίσης: Η επίσημη ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας για την πετυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου

Σχόλια