Βαριές κατηγορίες για την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Νοτίου Κορέας

Κατηγορείται σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε πέρυσι. 

Επίσημες κατηγορίες σε βάρος της αποπεμφθείσας πρώην προέδρου της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκιούν-χιε απήγγειλαν οι εισαγγελικές Αρχές, σχετικά με το πολύκροτο σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς που οδήγησε στην πολιτική πτώση της.

Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, εκβίαση, δωροληψία και διαρροή κυβερνητικών μυστικών, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Yonhap.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι διάφορες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους κολοσσοί όπως η Samsung, εξαγόραζαν την εύνοια της κ. Παρκ προσφέροντας δωρεές συνολικού ύψους 68 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ελέγχονταν από μία παιδική και έμπιστη φίλη της τότε προέδρου, την Τσόι Σουν-σιλ.

Η εν λόγω φίλη, που επίσης έχει συλληφθεί, φέρεται να χρησιμοποίησε μέρος των χρημάτων για προσωπικό πλουτισμό. Επίσης πιστεύεται πως η κ. Παρκ της είχε προσφέρει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και κρατικά έγγραφα, μολονότι δεν κατείχε θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κ. Παρκ, που αρνείται τις κατηγορίες, κρατείται από τις 31 Μαρτίου και θα παραμείνει υπό κράτηση.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο τεχνολογικός κολοσσός Samsung, καθώς υπό κράτηση βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος και κατ’ ουσία επικεφαλής της εταιρείας, Τζέι Λι.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται και άλλοι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί, όπως η εταιρεία Lotte, ο πρόεδρος της οποίας επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Μετά την αποπομπή Παρκ προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 9 Μαΐου.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/344206/varies-katigories-gia-tin-apopemftheisa-proedro-tis-notiou-koreas-/#ixzz4eUvBXJsW

Δημοσίευση: 17/04/2017 - 11:57 Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2017 - 11:57

Φώτο: AP Photo/Ahn Young-joon

Σχόλια