Όταν η ΛΔ Κορέας «κρατάει ομήρους» και η Μαλαισία απλώς «εμποδίζει»

Ο θάνατος ενός βορεκορεάτη με διπλωματικό διαβατήριο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας στις 13 Φλεβάρη κατέληξε σε μια κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της ΛΔ Κορέας και της Μαλαισίας.

Η Μαλαισία αρνήθηκε να παραδώσει το πτώμα στην Πρεσβεία της ΛΔ Κορέας και στη συνέχεια άρχισε να διαρρέει ότι ο άνδρας δολοφονήθηκε με τη χρήση απαγορευμένου νευροτοξικού αερίου. Ακολούθησε η σύλληψη ενός βορειοκορεάτη για τον οποίο δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του και στη συνέχεια η απέλασή του. (Δείτε: Μια επισκόπηση των μαλαισιοκορεατικών σχέσεων).

Αποτέλεσμα ήταν ο Πρέσβης της ΛΔ Κορέας να διαμαρτυρηθεί έντονα για τους χειρισμούς (δυο νεκροψίες, διαρροή καταγγελιών για δολοφονία με μάλιστα με απαγορευμένη ουσία, στοχοποίηση βορειοκορεατών, προσαγωγές χωρίς ούτε καν στοιχειώσεις ενδείξεις, καταγγελία ωορειοκορεάτη για βασανισμό από τις μαλαισιανές αρχές, κ.α.) και η Μαλαισία απάντησε με την απέλαση του Πρέσβη.

Ένα από τα σοβαρά αποτελέσματα της κρίσης των μαλαισιοκορεατικών σχέσεων ήταν η Πιονγιάνγκ να ανακοινώσει ότι απαγορεύει την έξοδο των Μαλαισιανών πολιτών από τη ΛΔ Κορέας μέχρι να εξασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια των διπλωματούχων της (Δείτε: Το Υπουργείο εξωτερικών της ΛΔ Κορέας απαγορεύει προσωρινά την έξοδο στους Μαλαισιανούς).

Πρόκειται ουσιαστικά για 11 Μαλαισιανούς υπαλλήλους.

Η Μαλαισία απάντησε ξεκινώντας ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών απαγορεύοντας την έξοδο τους βορειοκορεάτες που βρίσκονται στο έδαφός της και ξεκινώντας διαδικασία ταυτοποίησης των καρτών παραμονής όλων των βορειοκορεατών μεταναστών εργαζομένων. Πρόκειται για περισσότερα από 1.000 άτομα.

Να σημειωθεί ότι η ΛΔ Κορέας την ίδια μέρα απάντησε θετικά στο αίτημα 2 Μαλαισιανών μελών του ΟΗΕ να αποχωρήσουν δείχνοντας ότι σέβεται τις Διεθνείς συνθήκες. Οι Μαλαισιανοί αποχώρουν μέσω Πεκίνου χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, η Μαλαισία στοχοποιεί την Πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ ότι υποθάλπτει εγκληματίες και την έχει αποκλείσει παρακολουθώντας ποιος μπαίνει και ποιος σ' αυτή.

Τα ξένα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το γεγονός με υποκειμενικότητα. Παράδειγμα, ο Economist ο οποίος αναφέρει ότι η ΛΔ Κορέας «κρατάει ομήρους» ενώ για τους 1.000 βορειοκορέατες που βρίσκονται στο έδαφος της Μαλαισίας αναφέρεται ότι η Μαλαισία απλώς τους «εμποδίζει» να φύγουν. (βλ. εικόνα)
Κι άλλες φανταχτερές αντίστοιχες ειδήσεις έχουν εμφανιστεί αυτές τις μέρες αλλά πραγματικά είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς όλη αυτή την παραπληροφόρηση, να την καταγράψει και να την αντικρούσει. Πολλά επιχειρήματα μάλιστα αντικρούουν εντελώς και κάθε ίχνος κοινής λογικής

Την ίδια ώρα, η πραγματικότητα λέει ότι η ταυτοποίηση του ατόμου θα αργήσει και ότι ο δικηγόρος της μια εκ των δυο γυναικών που έχουν συλληφθεί αμφισβητεί τα αποτελέσματα της δεύτερης νεκροψίας και ζητάει και τρίτη.

Ελπίζουμε ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ψυχραιμία. Δεν ελπίζουμε βέβαια ότι τα ΜΜΕ θα αλλάξουν στάση.

Σχόλια