Η περίεργη ιστορία της Yeonmi Park

Μετάφραση από άρθρο της ιστοσελίδας The Diplomat (10.12.2014) 

Όταν η 21χρονη αποστάτρια της Βόρειας Κορέας, Yeonmi Park, έκανε το ντεμπούτο της στην παγκόσμια σκηνή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους [2014] με τις οδυνηρές ιστορίες της ζωής κάτω από το καταπιεστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας και την ριψοκίνδυνη απόδρασή της στην ελευθερία, άφησε το κοινό, τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και τους δημοσιογράφους με δάκρυα στα μάτια - μερικούς κυριολεκτικά με λυγμούς.

Φορώντας ένα ροζ, παραδοσιακό κορεατικό φόρεμα με υψηλή μέση και ογκώδη φούστα, Η Πάρκ στάθηκε μπροστά στο αναλόγιο στο One Young World Summit στο Δουβλίνο και με ενδιάμεσες μεγάλες παύσεις, σκουπίζοντας τα δάκρυα από τα μάτια της και κρατώντας το χέρι της στο στόμα της, όπως η ίδια αποτελείται , είπε ότι υπέστει πλύση εγκεφάλου, να είδε εκτελέσεις, να πεθαίνουν από την πείνα, πως πέρασε από το φως στο σκοτάδι όταν πρόσεξε το blockbuster του Χόλυγουντ Τιτανικό, και είχε το μυαλό της άνοιξε προς τον έξω κόσμο όπου η αγάπη ήταν δυνατή, ότι χρειάστηκε να παρακολουθήσει το βιασμό της μητέρα της, την ταφής του πατέρα της μόνη της σε ηλικία μόλις 14ετών, ότι απείλησε να αυτοκτονήσει αν δεν της επέτρεπαν οι Μογγόλοι στρατιώτες να περάσει και την έστελναν πίσω στη Βόρεια Κορέα. Μίλησε ότι ακολούθησε τα αστέρια στην ελευθερία και στη συνέχεια ολοκλήρωσε με ένα χαρακτηριστικό φινάλε: «Όταν διέσχιζα την έρημο Γκόμπι, φοβόμουν ότι θα πεθάνω, σκέφτηκα κανείς δεν νοιάζεται, αλλά εσείς ακούσατε την ιστορία μου. Νοιάζεστε.»

Θα πρέπει να μην είσαι άνθρωπος για να μην συγκινηθείς. Αλλά - και ακούσετε πολλά «αλλά» - ήταν η ιστορία που έλεγε από τη ζωή της στη Βόρεια Κορέα ακριβή; Όσο περισσότερες ομιλίες και συνεντεύξεις διάβασα, παρακολούθησα και άκουσα να δίνει η Παρκ, τόσο περισσότερο συνειδητοποίησα σοβαρές ανακολουθίες στην ιστορία της που δείχνουν ότι δεν ήταν. Είτε αυτό που έχει σημασία είναι μέχρι τον αναγνώστη να αποφασίσει, αλλά η ανησυχία μου είναι αν κάποιος με τόσες ανατροπές στην ιστορία τους για να χωρέσει την αφήγηση που περιμένουμε να ακούσουμε από από τους αποστάτες της Βόρειας Κορέας, τότε η την προοπτική μας για τη χώρα θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη ασύμμετρη. Πρέπει να έχουμε μια πλήρη και ειλικρινή εικόνα της ζωής στη Βόρεια Κορέα, αν θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που ζουν κάτω από παταγωδώς απάνθρωπο καθεστώς του και εκείνους που προσπαθούν να διαφύγουν.

Σχόλια