Καταρρίπτεται: Κανείς δεν ακουμπάει τον Κιμ

Φώτο: in.gr / Reuters
Το in.gr αποφάσισε να μας ενημερώσει με ένα ακόμα ευφάνταστο σενάριο ότι:

"Η Βόρειος Κορέα πέτυχε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου (αυτή τη φορά, από υποβρύχιο), κάτι που από μόνο του είναι συνηθισμένο. Εξίσου συνηθισμένη ήταν η παρουσία του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ουν, στο κέντρο επιχείρησεων της εκτόξευσης. 

Το ασυνήθιστο όμως ήταν ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε: Όχι απλά σαν μικρό παιδί, αλλά αφήνοντας το επιτελείο του να... τον αγγίξει.

Στα πλάνα και τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το επίσημο βορεικορεατικό πρακτορείο, ο Κιμ εμφανίζεται να παρακολουθεί με τους στρατηγούς του την εκτόξευση και στη συνέχεια να επιχαίρει για την έκβασή της. Τέτοιες εικόνες μεταδίδονται κάθε φορά μετά από μία επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή.

Όμως αυτή τη φορά είχαν κάτι, εκ πρώτης όψεως, ακαθόριστα αλλόκοτο. Κι αν κοίταζε κανείς πιο προσεκτικά, το εντόπιζε: Ένας από τους στρατηγούς εμφανίζεται να ακουμπά τον Κιμ στο δεξί του πλευρό και το αριστερό του χέρι. Στη συνέχεια, τον αγκαλιάζει ενώ ο βορειοκορεάτης ηγέτης πανηγυρίζει. 

Τέτοια διαχυτικότητα απέναντι στον Κιμ είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητη. Οι φωτογραφίες από τις δημόσιες εμφανίσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη που βγαίνουν στη δημοσιότητα έχουν φαινομενικά μεν μεγάλη ποικιλία αλλά πολύ αυστηρό τυπικό: Ο ηγέτης περιβάλλεται είτε από πιστούς αξιωματούχους είτε από ευτυχισμένους πολίτες, συνήθως χαμογελαστός, αλλά, είτε επιθεωρεί είτε ενημερώνεται, δεν τον αγγίζει ποτέ κανείς

Το σώμα του είχε μείνει κατά κανόνα άθικτο (μόνη εξαίρεση ήταν με τον... Ντένις Ρόντμαν).   

Όσον αφορά τα στιγμιότυπα από την εκτόξευση της Τετάρτης, ο Κιμ εμφανίζεται επίσης, περιμένοντας την έκβαση της δοκιμής, να κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα, κάτι πλέον σχετικά απενοχοποιημένο.

Συγκρίνοντας κανείς τις εικόνες του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τις ανάλογες του πατέρα και προκατόχου του, βλέπει πως το ύφος είναι μεν κάπως πιο ανάλαφρο αλλά δεν απομακρύνεται σημαντικά από την παγιωμένη παράδοση. Το εάν και κατά πόσον το άγγιγμα του στρατηγού στις φωτογραφίες θα έχει συνέχεια μένει να φανεί."
Προσπερνάμε το κατά πόσο είναι "συνηθισμένο" η ΛΔ Κορέας να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχιο και πάμε στο κατά πόσο... αγγίζουν (!!!) τον Κιμ και τους προκατόχους του. Ας δούμε αρχικά πίνακες από τη ΛΔ Κορέας όπου πέφτει πολύ άγγιγμα:
Δεν γνωρίζουμε από που ενημερώνεται το in.gr αλλά με μια μικρή αναζήτηση είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες όπου... αγγίζουν τον Κιμ:


Σε άλλες φωτογραφίες ο Κιμ φαίνεται να καπνίζει τσιγάρα κλπ.

Το δημοσίευμα επομένως είναι απλά ένα ακόμα μύθευμα με ανακρίβειες.