[ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ] Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου: Το χρονικό της επιτυχίας

[Σημείωση: Οι ΗΠΑ πρόσφατα προχωρήσουν στην εγκατάσταση του εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.]


Σημαντικοί σταθμοί:

7/2: Το CNN διεκόπτει το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση της εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη ΛΔ Κορέας.

18/3:  Βαλλιστικό πύραυλο ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου εκτόξευσε η ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο πύραυλος φέρεται να διάνυσε απόσταση 800 χιλιομέτρων, πριν πέσει στη θάλασσα ανατολικά των ακτών της ΛΔ Κορέας. Η εκτόξευση επιβεβαιώθηκε και από τις ΗΠΑ.

28/4: Η ΛΔ Κορέας εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς τύπου Μουσουντάν από την περιοχή Γονσάν, στην ανατολική ακτή. Σύμφωνα με τη Σεούλ, ο πύραυλος  «έπεσε μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του και συνετρίβη καθώς όπως φαίνεται ήταν μια αποτυχημένη δοκιμή».

9/5: Το πρακτορείο ειδήσεων KCNA μεταδίδει ότι «διεξήχθη δοκιμαστική εκτόξευση ενός ισχυρού στρατηγικού πυραύλου από υποβρύχιο».

31/5: Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhu  η τέταρτη αποτυχημένη εκτόξευση φαίνεται να έγινε στις 05:20 το πρωί τοπική ώρα στην ανατολική ακτογραμμή της ΛΔ Κορέας.

9/6: Εκτόξευση KN-11 βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο από λιμάνι στην ανατολική ακτή της ΛΔ Κορέας, ο οποίος έπεσε στη συνέχεια στη θάλασσα.

20/7: Τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν διέγραψαν πορεία 500 και 600 χλμ και στη συνέχεια έπεσαν στη θάλασσα στην ανατολική ακτή της ΛΔ Κορέας, ενώ η πορεία τους παρακολουθήθηκε από τον αμυντικό μηχανισμό της Νότιας Κορέας.

3/8: Η στρατηγική διοίκηση των ΗΠΑ, εντόπισε δύο πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη ΛΔ Κορέας.

25/8: Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 5:30 π.μ. τοπικής ώρας (23:30 ώρα Ελλάδας) κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σίνπο, όπου δορυφορικές λήψεις δείχνουν πως βρίσκεται βάση υποβρυχίων, και διέσχισε περίπου 500 χιλιόμετρα, είπαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματικοί του γενικού επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σχόλια